In teams raket bouwen

Verwachte leestijd 4 minuten

5, 4, 3, 2, 1… Lift off! De maan als ultieme reisbestemming

In teams een raket bouwen. 50 Jaar na de Apollo 11-missie wordt het tijd voor een nieuwe maanlanding. In de nieuwe teambuilding activiteit: To the Moon and Back ga je in teams van NASA-ruimtevaarders aan de slag om een raket te bouwen, een astronaut te lanceren én deze weer heelhuids terug op aarde te krijgen.

Werk samen en opereer op het hoogste niveau om het onmogelijke te bereiken: Jullie gaan een eigen raket ontwerpen, deze bedienen zodat de astronaut de ruimte in schiet én zorgen dat de astronaut weer veilig terug op aarde landt. Deze teambuilding raket bouwen is een sterk staaltje rocket science!

Introductie

Tijdens de introductie worden er teams van 6-8 personen gemaakt. Binnen elk team vind je 3 belangrijke afdelingen;

  • Engineering & Mechanics: dit zijn structurele en analytische techneuten die de bouw van de raket op zich nemen
  • Aeronautics & Navigation: de mensen met aanpassingsvermogen, creativiteit en geduld die de activiteiten van andere afdelingen kunnen samenbrengen
  • Life Support Systems & Astronaut Safety: deze mensen zijn verantwoordelijk voor de capsule en de veiligheid van de astronaut

De teams krijgen alles te horen over de fascinerende Space Race van de jaren ’60 met behulp van video’s en een presentatie. De kennis die jullie opdoen tijdens de introductie helpt bij het bouwen van de raket.

Aan de slag

Dan is het tijd voor actie! Elk team gaat als teambuilding een raket bouwen. Waar de NASA ruim 12 jaar bezig is met het bouwen van een zogenaamde draagraket gaan jullie teams dit in een uur doen. Om de raket te kunnen bouwen is vertrouwelijke informatie nodig en zijn natuurlijk verschillende innovatieve materialen onmisbaar. Ook de eggstronaut (omdat het een rauw ei is) dient op de raket bevestigd te worden in zijn capsule. Als team wordt nagedacht over alles dat bij het lanceren van de raket komt kijken. Hoeveel brandstof is er nodig om een ei te lanceren en weer terug op aarde te krijgen? En wat is er nodig voor de eggstronaut om deze lancering te overleven? Een goede samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen elk team is hierbij noodzakelijk.

Als de tijd van bouwen en voorbereiding om is, wordt de activiteit afgesloten met het hoogtepunt; het lanceren van de eggstronauten. Dit deel van ‘To the Moon and Back’ vindt buiten plaats. Door het Control Center worden de raketten en astronauten naar het lanceerplatform gebracht. Dan is het tijd voor de test. Welk team slaagt erin om zijn eggstronaut weer veilig terug op aarde te brengen? Met andere woorden, welk rauw ei overleeft de lancering?

And the winner is…

Het team dat wint is het groepje ruimtevaartexperts dat de meeste punten verdient op het gebied van:

  • Structurele integriteit – De raket werkt soepel en vertoont geen gebreken.
  • Wetenschappelijke verbeelding & artistieke vorm – De creatieve looks van de raket.
  • Vlieghoogte – De raket moet (minimaal) 15 meter hoog komen.
  • Overleving van de astronaut – Het ultieme doel is om de eggstronaut heelhuids terug te brengen op aarde.

It’s all about teamwork

Door de verschillende afdelingen binnen elk team ligt de focus op samenwerken en kan iedereen binnen een bedrijf of team zich van zijn of haar beste kant laten zien. Als in team een  raket bouwen zoals bij “To the Moon and Back” biedt daar perfect de ruimte voor. Voor elk teamlid is er een taak waarin hij of zij kan uitblinken. Zo gaan jullie allemaal met een voldaan gevoel naar huis, zelfs als de astronaut het niet overleeft. Daarnaast zit deze activiteit vol competitieve uitdaging; je strijdt samen tegen andere teams. Bij de lancering komt er nog een extra ingrediënt bij; een flinke dosis hilariteit. To the Moon and Back is een activiteit die je niet snel zal vergeten!

Wil je ook graag in teams een raket bouwen? En graag een hele dag vullen met inspirerende, sportieve of gezellige activiteiten? Combineer To the Moon and Back dan bijvoorbeeld met een potje lasergamen, bubbelvoetbal of een van de andere teambuilding activiteiten.

To The Moon and Back is een activiteit die deels binnen en deels buiten plaatsvindt en kan op de locatie van UP Events, maar ook op elke andere locatie in Nederland gedaan worden.